23 Αυγ 2019

Καταγγελία

      Για ακόμη μια φορά, γίναμε γνώστες των ανακοινώσεων της ΕΑΛ, μέσω της ιστοσελίδας της Ένωσης και των κοινωνικών δικτύων χωρίς ΚΑΜΙΑ ενημέρωση μας ως προς την έκδοση.

  • «Ανακοίνωση διάταξης υπηρεσίας για τις ημέρες του Πάσχα»
  • «Αποτίμηση σχεδίου ΠΕΡΣΕΑΣ – Προτεινόμενες αλλαγές για την Δ.Α. Λάρισας»
  • «Μέτρα τελικού Κυπέλλου Ελλάδος»
  • «Στερούνται παντελώς καθαριότητας το Α.Τ. Αγιάς και ο Αστ. Σταθμός Λιβαδίου»
  • «SoukosRobots - Δωρεά οχήματος ασφαλείας για το Α.Τ. Τεμπών»


-            - Ήταν τόσο επείγον να βγουν οι ανακοινώσεις χωρίς ενημέρωση; 
        - Άν ήταν γιατί δεν έγινε έκτακτο ΔΣ;
        - Γιατί δεν ζητήθηκε η άποψη - τοποθέτηση μας επί των θεμάτων;
        - Γιατί έγινε επιλεκτική ενημέρωση παρουσίας μας;


Δυστυχώς η επόμενη ημέρα στα συνδικαλιστικά δρώμενα του Σωματείου μας, με αποκλειστική ευθύνη κάποιων συναδέλφων, είναι ΙΔΙΑ όπως πριν!

Οι θέσεις μας ως προς τις προαναφερόμενες ανακοινώσεις είναι:
Σύμφωνα, με το άρθρο 1§7 του Π.Δ. 394/2001 όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 173/2013, η υπηρεσία ανακοινώνεται, υποχρεωτικά, σε εβδομαδιαία βάση και ειδικότερα μέχρι την 14.00 ώρα κάθε Παρασκευής και καλύπτει όλες τις ημέρες της εβδομάδας ήτοι από την 06.00 ώρα της επόμενης μέχρι την 06.00 ώρα της μεθεπόμενης Δευτέρας, δυνάμενη πάντως να τροποποιηθεί οποτεδήποτε, εφόσον σοβαρές ή επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες το επιβάλλουν.
Η ανωτέρω τροποποίηση αποσκοπεί αφενός μεν στην εξασφάλιση της δυνατότητας της Υπηρεσίας να σχεδιάζει εγκαίρως, αφετέρου δε στο δικαίωμα του προσωπικού να λαμβάνει γνώση της υπηρεσίας που θα εκτελέσει και να μην διαταράσσετε η προσωπική και οικογενειακή του ζωή.
Γι αυτό το λόγο προτείνουμε την απαρέγκλιτη εφαρμογή της έκδοσης εβδομαδιαίας υπηρεσίας και εφόσον επιτρέπεται από τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις τη δυνατότητα προγραμματισμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προς περαιτέρω διευκόλυνση του προσωπικού.
Σύμφωνα με το άρθρο 68 §5 του Π.Δ.141/1991 ορίζονται οι γενικές διατάξεις των σκοπών των φρουρών αστυνομικών Υπηρεσιών ήτοι:
α. Δεν απομακρύνονται από τη σκοπιά περισσότερο από όσο χρειάζεται για να επιβλέπουν τον τομέα που ανήκει στην σκοπιά τους.
β. Δεν συνομιλούν με κανένα παρά μόνο για την εκτέλεση της αποστολής τους.
γ. Δεν παραμένουν μέσα στη σκοπιά παρά μόνο σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών.
δ. Προστατεύουν κάθε άτομο του οποίου η ασφάλεια απειλείται, εφόσον δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουν τη θέση τους, ή να παραμελήσουν την κύρια αποστολή τους.
Σύμφωνα με το άρθρο 69 §1 του Π.Δ.141/1991 φρουρά αστυνομικών Υπηρεσιών επιπέδου κατωτέρου της Αστυνομικής Διεύθυνσης, ορίζεται όταν αυτό επιβάλλεται από τις τοπικές συνθήκες ασφάλειας και τάξης και υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός αστυνομικού προσωπικού.
Με την παράθεση των ανωτέρω θέλουμε να δηλώσουμε τη διαφωνία μας με την από 5/05/2019 ανακοίνωση της ΕΑΛ όπου ρητά αναφέρεται : «…Από την υπηρεσία ζητούμε το αυτονόητο. Να υπάρχουν σκοποί σε ΟΛΑ τα περιφερειακά ΑΤ, τουλάχιστον απογευματινή και νυχτερινή βάρδια…»
Η συμβατική σκοπιά συνιστά παρωχημένη μέθοδο ελέγχου περιοχής και απαγόρευσης εισόδου, δημιουργώντας ψευδαίσθηση ασφάλειας και μειώνοντας τον βαθμό αισθητηριακής αντίληψης του προσωπικού. Σε ενδεχόμενη επίθεση θα είναι εκτεθειμένοι οι ίδιοι οι σκοποί, οι πολίτες που εξυπηρετούνται και οι αστυνομικοί που εργάζονται σε εσωτερικές υπηρεσίες.
Είναι τουλάχιστον ατυχές ενώ διεκδικούμε βήματα εμπρός για την αστυνομία με εισαγωγή καινοτομιών και τεχνολογίας, αλλαγή εξοπλισμού και νοοτροπίας εμείς να προτείνουμε φρουρά αστυνομικών κτιρίων με έκθεση ενός συναδέλφου εκτός του αστυνομικού κτιρίου -γιατί εκεί προβλέπεται ο αστυνομικός φρουρός- έρμαιο στην κάθε επίθεση κάνοντας στην ουσία πισωγύρισμα. Αντ’ αυτού θα έπρεπε όλα τα κτίρια που στεγάζονται αστυνομικές υπηρεσίες να είναι αυτόνομα και όχι τμήματα πολυκατοικιών ή άλλων συγκροτημάτων, εξοπλισμένα με κλειστού κυκλώματος ήχου και εικόνας περιμετρικά των κτιρίων και ελέγχου εισόδου ατόμων. Δεν είναι τυχαίο ότι  σε όλες τις σύγχρονες Αστυνομίες του κόσμου, δεν χρησιμοποιούνται μόνιμοι σκοποί Αστυνομικού Τμήματος, παρά μόνο προσωρινά και σε ειδικές περιστάσεις.
Γι αυτό το λόγο προτείνουμε η όποια εξοικονόμηση αστυνομικού προσωπικού δύναται προκύψει, να προσανατολιστεί στην πλήρωση της θέσης του Βοηθού Αξιωματικού Υπηρεσίας και όχι στην αναχρονιστική πρακτική της χρήσης αστυνομικών φρουρών και αφού επαναξιολογηθούν τα μέτρα ασφαλείας, με εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος ήχου και εικόνας περιμετρικά των κτιρίων και ελέγχου εισόδου ατόμων, εισάγοντας  κατάργηση των σκοπών στα αστυνομικά καταστήματα τροποποιώντας το Π.Δ. 141/1991.