29 Σεπ 2022

Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας

 


Λάρισα, 19 Σεπτεμβρίου 2022

 

 

Με την υπ’ αριθ. 70001/2/1491-κγ΄ Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας (ΦΕΚ 4832 Β΄ 14.09.2022), συνιστάται Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην εσωτερική διάρθρωση δώδεκα (12) Αστυνομικών Τμημάτων. Ένα εξ αυτών συνίσταται στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, με την τοπική του αρμοδιότητα να ταυτίζεται με εκείνη της οικείας Διεύθυνσης Αστυνομίας.

 

Με τη διαταγή «Σύστασης Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας» της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, ζητήθηκε να ενημερωθεί όλο το προσωπικό των τμημάτων που επιθυμούν να στελεχώσουν το νεοσύστατο αυτό γραφείο και σε περίπτωση μη επιθυμούντων να οριστούν υποχρεωτικά αστυνομικοί από κάθε Υπηρεσία. Το νέο γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας θα στελεχωθεί με είκοσι έξι (26) αστυνομικούς, βάσει της διαταγής, από προσωπικό των υπηρεσιών της Διεύθυνσης.

 

Επικροτούμε την πρωτοβουλία του Αρχηγείου μας για τη δημιουργία μιας τέτοιας εξειδικευμένης υπηρεσίας και στην περιοχή μας και αναμφίβολα θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα στον περιορισμό περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

 

Ωστόσο, με τον τρόπο σύστασης της νέας Υπηρεσίας, με εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού από τις ήδη υπάρχουσες , θα δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα στις ήδη αποδυναμωμένες από προσωπικό Υπηρεσίες. Είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται συνεχώς, όπως έγινε και πρόσφατα με τη σύσταση της Ομάδας Ειδικών Ελέγχων.

 

Προτείνουμε, δια μέσω της ΕΑΛ, η ΠΟΑΣΥ να αιτηθεί στο Αρχηγείο, ώστε η στελέχωση του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας να γίνει με προσωπικό μέσω του πίνακα μεταθέσεων.

 

Με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί η περαιτέρω αποψίλωση των υφιστάμενων υπηρεσιών των περιφερειακών Δ.Α., ενώ συγχρόνως θα δοθεί μια ανάσα στο ήδη “γηρασμένο” προσωπικό τους και ένας σημαντικός αριθμός συναδέλφων, θα μετατεθούν στον τόπο συμφερόντων τους.