Λάρισα 20 Σεπτεμβρίου 2021
Π Ρ Ο Σ : Δ.Α.ΛΑΡΙΣΑΣ
ΚΟΙΝ: Π.Ο.ΑΣ.Υ
ΘΕΜΑ: «Συνδρομή αστυνομικού σε ψυχιατρική κλινική»
Αρκετές είναι οι φορές που καλούνται συνάδελφοί μας των περιπολικών ή της Διμοιρίας ή της ομάδας ΔΙΑΣ, να μεταβούν στην ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, για συνδρομή σε καθήλωση ασθενών ή άλλες ιατρικές πράξεις.
Το άρθρο 161 του Π.Δ. 141/91 αναφέρει ότι :
Συνδρομή σε άλλες αρχές.
1.Για την παροχή συνδρομής σε άλλες αρχές του δημόσιου τομέα γενικά και τα όργανά τους απαιτείται προηγούμενη έγγραφη αίτηση, στην οποία να αναγράφεται η πράξη που πρόκειται να εκτελεστεί και οι διατάξεις των νόμων που επιτρέπουν την εκτέλεσή τους.
2.Σε περιπτώσεις κατεπείγουσας ανάγκης η αίτηση μπορεί να γίνει προφορικά και εκ των υστέρων να υποβληθεί εγγράφως. Κατεπείγουσα ανάγκη υπάρχει όταν από την αναβολή εκτέλεσής της η πράξη κινδυνεύει να ματαιωθεί.
3.Η συνδρομή παρέχεται μόνον εφόσον ο διοικητής της αρμόδιας Υπηρεσίας βεβαιωθεί ότι η πράξη που πρόκειται να εκτελεστεί είναι νόμιμη και ανάγεται στην αρμοδιότητα του οργάνου που πρόκειται να ενεργήσει.
4.Η δύναμη που διατάσσεται για την συνδρομή παρίσταται για την καταστολή τυχόν αντίστασης σε βάρος του οργάνου κατά την ενέργεια της πράξης που αναφέρεται στην αίτηση συνδρομής και την πρόληψη άλλων αξιοποίνων πράξεων τόσο από τους θιγόμενους όσο και από το όργανο που ενεργεί.
Όμως:
Πόσο σύννομη μπορεί να είναι αυτή η καλή τη πίστη ενέργειά μας σε ξένο επαγγελματικό χώρο;
Πόσο εγκεκριμένη ενέργεια, ιατρικά, είναι να εμφανίζονται Αστυνομικοί σε μία τόσο ευαίσθητη μονάδα ψυχικής υγείας οι οποίοι να εφαρμόζουν βία που πολλές φορές αναστατώνει όλη την Πτέρυγα προκειμένου να καθηλώσουν έναν ασθενή;
Μπορεί ο αστυνομικός να επέμβει σε χώρο Ψυχικής θεραπείας ενεργώντας ως νοσηλευτής;
Μπορεί ο αστυνομικός ένοπλος να εισέλθει σε τέτοιο χώρο;
Δεν υπάρχουν άλλες ιατρικές μέθοδοι ώστε να έρθει αυτός σε ήρεμη κατάσταση και μετά να επιτευχθεί αυτό;
Τι θα συμβεί εάν ένας αστυνομικός ο οποίος κατά τη διάρκεια της αγαθής κίνησης του, συνδρομή σε νοσηλευτές, προκαλέσει άθελά του μία κάκωση σωματική στον ασθενή;
Έχει σκεφτεί κανένας μία πιθανή σωματική βλάβη ελαφριά, όπως εκχυμώσεις ή και πιο βαριά, όπως κατάγματα ή ακόμα και του απευκταίου μοιραίου γεγονότος, του θανάτου κάποιου ασθενούς από το στρες της στιγμής;
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες και όπως μας ενημερώσετε αν και κατά πόσο είναι σύννομη η συνδρομή, ούτως ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις που ήθελε στο μέλλον να προκύψουν.